RVS bevestigingsmaterialen vervangen zwembaden

Optisport, specialist in exploitatie en beheer van onder andere zwembaden heeft Bouwteam P&O opdracht gegeven zorg te dragen voor het vervangen van al het risicovolle RVS in enkele zwembaden met een geschikt en veilig alternatief.

Roestvaststaal levert in veiligheidsproblemen op overdekte zwembaden. Een combinatie van hoge luchtvochtigheid, hoge temperaturen en de chloordampen resulteren in verhoogde kansen op corrosie. Voorheen werd gedacht dat RVS hier bestand tegen zou zijn, maar helaas moesten verscheidene incidenten hier het tegendeel van bewijzen.

Uit een inventarisatieonderzoek onder 1033 overdekte zwembaden bleek dat in nog 67% van de zwembaden sprake is van niet- resistent roestvaststaal en dat 92% hiervan onvoldoende inspecties uitvoeren. Genoeg aanleiding voor minister Blok de Tweede Kamer eind 2015 te informeren en een wettelijke onderzoekszoeksplicht voor roestvaststaal aan te kondigen. Er volgde een onderzoeksplicht in de Regeling Bouwbesluit die op 1 juli 2016 inging, wat er toe moet leiden dat er per 1 januari 2017 geen roestvaststaal meer aanwezig is in overdekte zwembaden dat een gevaar op persoonlijk letsel oplevert.

Bouwteam P&O zal daarom in December 2016 verantwoording nemen voor het vervangen van RVS door geschikte en veilige alternatieven in vijf zwembaden. Alternatieven kunnen bijvoorbeeld verzinkt staal of geanodiseerd aluminium zijn. Bouwteam P&O hoopt de samenwerking in januari voort te mogen zetten voor Optisport.

Specialisten betrokken bij het project